Sigma

Profesjonalne miksery do ciasta, prasy do pizzy i wałkownice

Sigma - Miksery spiralne, miksery planetarne, urządzenia do pizzerii, urządzenia cukiernicze i piekarnicze

Historia marki Sigma

W pierwszych miesiącach 1974 roku Luciano Gnocchi, który przez kilka lat był odpowiedzialny za rozwój i biuro projektów ważnej branży w tym sektorze, założył własną firmę rozpoczynającą produkcję mikserów spiralnych, co było prawdziwą nowością w tamtym czasie.

W 1974 roku Sigma wzięła udział w wystawie branżowej w Genui, gdzie zaprezentowano pierwsze modele mieszarek.

W latach 1974-1985 Sigma poszerzyła zakres swoich produktów, wychodząc na rynki zagraniczne: od Afryki Południowej po Europę Północną, od Singapuru po Kanadę i Brazylię. Firma mogła polegać na kilku wykwalifikowanych dealerach.

1985-2003 – Międzynarodowe doświadczenie

Zainteresowani strategicznym projektem przemysłowym, firma Sigma przyjęła ofertę dołączenia do wiodącej na świecie grupy piekarniczej, z którą pozostała do 2003 roku. W tym roku Sigma powróciła do rodziny Gnocchi. Przez te wszystkie lata firma miała okazję dzielić się i rozwijać know-how grupy w zakresie różnych typów mieszarek.

Od 2004 roku do dziś

Bycie ponownie całkowicie włoską firmą dało ważny impuls do ożywienia i ekspansji Sigmy. Mając na celu dostosowanie struktury do nowych scen rynkowych, nowi młodzi i innowacyjni ludzie z umiejętnościami menedżerskimi i organizacyjnymi zaczęli pracować w Sigmie, przyjmując odpowiedzialne role. Po ponad 40 latach od rozpoczęcia wyzwania, Sigma z takim samym zaangażowaniem i pasją składa się dziś z grupy ludzi uważnie słuchających klientów. Są oni nieustannie stymulowani do doskonalenia się i unowocześniania, co zawsze wyróżniało filozofię Sigmy.

Miksery spiralne do ciast ciężkich Sigma Tauro

Miksery spiralne Sigma Tauro to klasyczne miesiarki do pizzerii lub do mieszania niewielkich ilości ciasta chlebowego. Kształt spirali, stosunek jej średnicy do misy, wraz ze spiralą i obrotami misy zapewniają najlepsze wyniki wyrabiania ciasta, podczas gdy obecność centralnie zamontowanego wału poprawia wydajność miksera spiralnego. Wszystkie części mające kontakt z ciastem są wykonane ze stali nierdzewnej, a prosty i funkcjonalny panel sterowania jest zgodny z obowiązującymi przepisami.

Miksery spiralne Sigma Tauro występują w wersji jedno i dwubiegowej z możliwością zamówienia urządzenia z prędkością obrotów w opcji 90, 100, 110 obrotów na pierwszym biegu i 180, 200 i 220 obrotów na drugim biegu. Miksery Sigma Tauro występują w wersji standardowej i wersji Automatic. Miksery Sigma Tauro Automatic posiadają dwa biegi, dwa timery i automatyczną zmianę z biegu pierwszego na bieg drugi po ukończeniu czasu ustawionego na pierwszym biegu. Dodatkowo, producent oferuje miksery Sigma Tauro w wersji „Heavy Duty” dla wymagających klientów którzy pracują z ciastem o niskiej hydracji czyli niskiej zawartości wody.

Posiadamy miksery spiralne Sigma Tauro (2 Speed) i Sigma Tauro (2 Speed) Automatic w naszym showroomie. Zapraszamy do testowania!

  • Większa moc: wydajne przekładnie zapewniają najwyższe wartości momentu obrotowego na spirali.
  • Większa niezawodność: wszystkie ruchy kinematyczne obracają się na wstępnie nasmarowanych łożyskach.
  • Nierozciągliwy pas napędowy. Konserwacja nie jest konieczna.
  • Panel sterowania, przyciski i zegar z wodoszczelnymi uszczelkami.
  • Górny panel z „łatwymi w użyciu i dobrze widocznymi” przednimi elementami sterującymi.
  • Ruszt ze stali nierdzewnej AISI 304.
  • Dzieża z dobrze zaokrąglonym dnem które zapobiega stagnacji wody.

 

Parametry techniczne:

  • Misa, spirala, wał i siatka ze stali nierdzewnej
  • Ruch kinematyczny na wstępnie nasmarowanych łożyskach kulkowych
  • Przedni panel sterowania z wodoszczelnymi uszczelkami
  • Dobrze zaokrąglone dno misy
  • Przekładnia z nierozciągliwymi paskami zębatymi
  • Spełnia normy CE
  • Certyfikat EAC

 

Miksery spiralne do ciast ciężkich Sigma Redline

Sigma Redline to linia mikserów spiralnych ze stałą misą która wyróżnia się następującymi cechami:

  • Solidna i wytrzymała konstrukcja
  • Szeroko zakryta osłona misy
  • Dwa silniki, jeden dla spirali i jeden dla dzieży
  • Duże rezerwy mocy
  • Minimalne wymiary gabarytowe
  • Praktycznie bezobsługowy
  • Minimalna ilość wody 50%.

 

Miksery z serii Redline są standardowo wyposażone w elektromechaniczny panel sterowania z dwoma timerami. Lewy timer reguluje prędkość pierwszego biegu, a prawy timer prędkość drugiego biegu. Timery umożliwiają regulację żądanego czasu pracy. Przycisk wyboru umożliwia ręczną obsługę pierwszej i drugiej prędkości bez kontroli czasu pracy co umożliwia obsługę maszyny nawet w przypadku awarii timerów. Przełącznik z symbolem zbiornika i dwiema przeciwległymi strzałkami umożliwia odwrócenie kierunku obrotów zbiornika, aby ułatwić wstępne mieszanie w pierwszej prędkości, gdy jest to konieczne. To oznacza że miksery Sigma Redline posiadają bieg wsteczny. Przycisk uruchamiania uruchamia cykl, a po zakończeniu fazy mieszania, gdy pokrywa jest podniesiona, działa jako kontrola obrotów zbiornika, ułatwiając usuwanie mieszanki czy ciasta. Na życzenie dostępny jest elektroniczny panel sterowania z 2 cyfrowymi zegarami.

Parametry techniczne:

  • Dwa silniki: 1 dla 2 prędkości spirali i 1 dla misy z inwersją
  • Misa, spirala i wał ze stali nierdzewnej
  • Przycisk miski
  • Urządzenie do użytku ręcznego
  • Zabezpieczenie misy zgodne z przepisami CE
  • Elektromechaniczny panel sterowania z 2 timerami
  • Maszyna zamontowana na kółkach
  • Spełnia normy CE
  • Certyfikaty EAC i ETL

Profesjonalne miksery planetarne Sigma Aeromix

Sigma Aeromix to linia mikserów planetarnych oferująca najlepsze wyniki przy użyciu trzepaczek do ubijania produktów i łopatek do emulsji, typowych mieszanek dla cukiernictwa i gastronomii. To, co czyni te maszyny wyjątkowymi, to połączone użycie dwóch narzędzi, specjalnych w produkcji ciasta: bardzo szczególnej spirali, która współdziała z drugim obracającym się narzędziem. Narzędzie to kontrastuje z działaniem spirali, uzyskując podwójną rafinację i większe napowietrzenie ciasta, dzięki ciągłemu podziałowi ciasta. Taki wynalazek, objęty światowym patentem unikalnym w swoim rodzaju, gwarantuje znacznie lepsze wyniki ciasta, szczególnie w zakresie tworzenia siatki glutenowej. Dlatego też mikser planetarny staje się mikserem do ciasta zapewniającym doskonałą wydajność. W rzeczywistości, współdziałając ze spiralą, dokonuje bardzo dobrego podziału ciasta, racjonalizując zadanie spirali i zmniejszając siły nacisku na dzieżę. W ten sposób wydajność ciasta maszyny jest znacznie zwiększona.

Mikser planetarny Aeromix jest dostępny w wersji o pojemności 7,5 litra, 10 litrów, 20 litrów, 30 litrów, 40 litrów, 60 litrów, 80 litrów, 100 litrów, 120 litrów i 160 litrów.

Parametry techniczne:

  • Od 7,5 lt do 160 lt
  • Misa ze stali nierdzewnej
  • Zmotoryzowane podnoszenie misy ( modele od 40 do 160 l)
  • Całkowite zwolnienie narzędzia (modele od 60 do 160 L)
  • Timer, licznik obrotów i termometr z sondą (modele od 60 do 160 L)
  • Wyposażenie standardowe: spirala, łopatka, trzepaczka, 2 i 3 narzędzie mieszające
  • Misa na kółkach (modele od 60 do 160 L)
  • Programowalny panel sterowania z 5 prędkościami + pauza (modele od 60 do 160 L)
  • Zdejmowana kratka ze stali nierdzewnej
  • Spełnia normy CE
  • Certyfikacja EAC

 

Jesteś zainteresowany urządzeniami do pizzerii, piekarni czy cukierni?

Jeśli szukasz wysokiej jakości miksera spiralnego czy miksera planetarnego to Sigma będzie urządzeniem dla Ciebie. Może potrzebujesz wałkownicy do ciasta albo prasy do ciasta do pizzy? A może szukasz dzielarki do ciasta to Sigma będzie najlepszym rozwiązaniem. Skontaktuj się z nami a przygotujemy dla Ciebie ofertę

Potrzebujesz wsparcia?

Posiadasz projekt technologiczny i nie jesteś pewien czy nasza firma będzie mogła dostarczyć zaprojektowane dla Ciebie rozwiązania? A może szukasz konkretnego urządzenia i chciałbyś się dowiedzieć więcej informacji na jego temat zanim dokonasz wyboru? Skontaktuj się z nami! Znamy się na rzeczy i lubimy swoją pracę

Marcin Zganiacz (Handlowiec)

+48 503 443 111

Marcin Wencel (Handlowiec)

+48 609 105 996